Wasa Wa1ld Royals otti tärkeän voiton – Anders Trojans kaatui Kaarlen kentällä

RoyalsTrojansScore

Vaahteraliiga jatkui sunnuntaina Vaasassa, kun Kaarlen kentällä kohtasivat Wasa Wa1ld Royals sekä Anders Trojans Turku. Keli oli vetinen, mutta se ei estänyt kotijoukkuetta syttymästä ensimmäisestä vihellyksestä alkaen. Royals pelasi tasaisen ottelun, onnistui laajalla rintamalla ja otti tärkeät pisteet lukemin 28–25 (14–12). Trojans näytti kuitenkin oman sisukkuutensa eikä taipunut tappioon helpolla.

– Tämä oli tärkeä voitto, Royals-päävalmentaja Seppo Evwaraye huokaisi ottelun jälkeen.

Voitto teki Evwarayen selkeästi onnelliseksi, mutta vieläkään hän ei ollut tyytyväinen ”Kuninkaan miesten” toimintaan johtoasemassa.

– Pääsimme johtoon, mutta emme pystyneet kasvattamaan johtoamme, Evwaraye muotoili. – Turhia rangaistuksia, huonoja päätöksiä, epävarmoja taklauksia. Niistä meidän pitää päästä eroon.

Trojansin päävalmentaja Mikko Virolainen suhtautui lopputulokseen rauhallisen analyyttisesti.

– Täytyy katsoa rauhassa videolta vielä, mitä kentällä tosiasiassa tapahtui, Virolainen totesi ottelun jälkeen. – Ainakin juoksujaardeja annoimme vastustajalle aivan liikaa. En ymmärrä, miksi niin kävi. Heittopelissä meiltä jää edelleen mahdollisuuksia käyttämättä. Huomasimme silti tänäänkin, että kun pelaamme omalla tasollamme, pelaamme todella hyvin.

Douglas_SamppaToivonen310716
Royals-puolustajat Victor Mänty, Chris Young ja Nicholas Peterson taklaamassa Trojansin Chris Douglasia. Kuva: Samppa Toivonen

Fisher ja Suoste nousivat esiin Royalsin hyökkäyksestä

Joukkueet tekivät ottelussa touchdowneja vuorotahtiin ja kaiken lisäksi yhtä monta. Kolmen pisteen ero muodostui lopulta epäonnistuineista lisäpistepotkuista. Päätöshetkillä Royals onnistui kuluttamaan kelloa, mutta vaasalaisille valitettavan tutuksi tullut viimeisen neljänneksen johtoaseman menettäminen oli tälläkin kertaa lähellä. Trojansin viimeisen hyökkäysvuoron alkaessa pelikellossa aikaa minuutti ja 15 sekuntia.

Vaikka ensimmäinen puoliaika olikin tuloksen valossa tasainen, oli kotijoukkue kenttätapahtumien hallitsija. Isaac Fisher heitti hyvällä varmuudella vesisateesta huolimatta ja lisäksi hyökkäyksen linja ja Tom Suoste keräsivät jaardeja vahvasti myös maata pitkin. Fisher heitti ensimmäisen Royals-hyökkäysvuoron päätteeksi Dmitri Doubitskille vaasalaisten 6–0 -johdon, jonka perään Godwill George potkaisi Royalsille lisäpisteen.

Trojansin hyökkäys oli lukossa ensimmäisellä puoliajalla. Max Shortellille sadekelin pelit eivät tunnu sopivan ja sunnuntainakin ensimmäisen puoliajan seitsemästä heitosta ainoastaan yksi onnistui ja lisäksi RJ Long katkaisi yhden Shortellin heitoista. Chris Douglas oli etsintäkuulutettu Royals-puolustajien toimesta ja Chris Young, Joshua Akena ja muut vaasalaistukimiehet pitivät Douglasin kurissa ensimmäisellä puoliajalla – yhtä kertaa lukuunottamatta. Douglas näytti oman räjähtävyytensä ja teki 91-jaardisella juoksulla Trojans kavennuksen.

Suoste_SamppaToivonen310716
Pelin parhaimmaksi valittu Royals-keskushyökkääjä Tom Suoste juoksi ottelussa 187 jaardia. Kuva: Samppa Toivonen

Ensimmäisellä puoliajalla nähtiin vielä kaksi maalisuoritusta. Ensin Akena koppasi hyökkäyksen puolella Royalsin 14–6 -johtoon. Trojansin vastaus tuli välittömästi, kun Douglas punnersi iltapäivän toisen touchdowninsa lähietäisyydeltä. Osumaa edelsi Roman Runnerin 95-jaardinen aloituspotkun palautus. Lukemissa 14–12 siirryttiin tauolle.

Trojansin heittopeli herää toisella puoliajalla

Toisella puoliajalla sade taukosi, mutta Royalsin hyökkäysen osalta peli jatkui siitä, mihin ensimmäinen puoliaika jäi. Fisher siirsi omalla juoksullaan kotijoukkueen 21–14 -johtoon. Suoste kantoi ottelussa palloa 187 jaardia ja vaikka maaleja ei omalle kohdalle osunutkaan, oli Suoste kenties tärkein Royals-hyökkääjä ja valittiin pätevin perustein ottelun arvokkaimmaksi pelaajaksi. RJ Long ei tällä kertaa onnistunut maalinteossa ja Trojans-puolustajat antoivat Royalsin tähtilaitahyökkääjälle vain kaksi kiinniottoa. Fisher jakoi palloa tasaisesti useammallekin vastaanottajalle.

– Tom ja hyökkäyksen linja pelasivat hyvän ottelun, Evwaraye kertoi. – Linja ei esimerkiksi counter-peleissä mitenkään räjäyttänyt puolustusta auki, mutta tekivät sinne juuri sen tilan, mitä Tom tarvitsi. Ja Tom teki jatkuvasti hyviä päätöksiä blokkien takana.

Trojansin puolella Douglas sai pallon kannettavakseen 19 kertaa ja juoksi 139 jaardia. Pisimpien juoksujensa – 91-jaardisen ja 15 jaardisen – ohessa Douglas eteni muilla juoksuyrityksillä keskimäärin vain kahden jaardin keskiarvolla. Toisella puoliajalla Shortell löysi varmuuden heittopeliin ja Tuomas Mankki, Aappo Saloranta ja Miko Ylikoski löytyivät muutamaankin kertaan keskipitkistä kuvioista vapaana. Saloranta otti lyhyen heiton maalialueella kiinni ja nosti Trojansin jälleen iskuetäisyydelle. Tälläkin kertaa lisäpiste kuitenkin epäonnistui.

Shortell_SamppaToivonen310716
Trojansin pelirakentaja Max Shortellin heittopeli oli ensimmäisellä puoliajalla vaikeuksissa ja tuolloin vain yksi seitsemästä yrityksestä onnistui. Toisella puoliajalla Shortell onnistui 9 kertaa 13 yrityksestä. Kuva: Samppa Toivonen

Nyt oli Royalsin vuoro kuitata välittömästi. Joakim Jakobsson sai screen-pelissä heiton ja pujahti puolesta kentästä pallon kanssa maaliin. George onnistui jälleen lisäpistepotkussa, ja ottelu oli päätösneljänneksen alkaessa 28–18.

Trojans ei luovuttanut, vaan vajaat viisi minuuttia ennen loppua Miko Ylikoski juoksi 20-jaardisen heittokuvionsa keskelle kenttää, johon Shortell myös pallon tarkalla heitolla sivalsi. Touchdownin ja sitä seuranneen Joni-Petteri Malkan onnistuneen lisäpistepotkun jälkeen Trojans oli noussut kolmen pisteen päähän.

Suosteen johdolla Royals onnistui päätösneljänneksellä pitämään kellot käymässä, eikä aikalisänsä jo tuossa vaiheessa käyttänyt Trojans saanut enää tasapainoista hyökkäystä aikaiseksi. Kotiyleisön päästi jännityksestä kulmapuolustaja Emmanuel Amudeng, joka katkaisi Shortellin viimeiseksi heiton. Royals korjasi voiton 28–25.

Voitto nosti Royalsin Tampere Saintsin ohi neljänneksi. Trojansin kohdalla tappio tiesi sitä, että turkulaisten mahdollisuus välierien kotietuun pieneni lähes olemattomaksi. Royalsilla on vielä mahdollisuus nousta jopa Trojansin ohi kolmanneksi, mutta tasapisteissä ollessaan Trojans säilyy Royalsin edellä keskinäisten otteluiden maalieron perusteella. Ensimmäisessä kohtaamisessa Trojans voitti viidellä pisteellä ja hävisi nyt kolmella pisteellä.

Vaahteraliigan 11. peliviikko jatkuu maanantaina Vantaalla, jossa kohtaavat TAFT ja Helsinki Roosters.